Bir inşaat mühendisi gerek çok sıcak gerek çok soğuk gerekse de sağanak yağmur koşullarına karşı savaşmaya her daim hazır olmalıdır. Yapımı çok geniş bir sürece yayıldığından ötürü farklı hava koşulları ve bu hava koşullarındaki dalgalanmalara karşı hazır olmamamız gerekmektedir. Bu dalgalanmaların oluşturduğu engellerden inşaat mühendisinin pratik zekasını kullanarak sıyrılması olasıdır. Yağmurlu havalarda akılda tutulması gereken ufak ipuçlarıyla havanın oluşturduğu sorunlardan sıyrılabilmek işten bile değildir ki bu yazımda bunlardan bahsedeceğiz.
Priz almamış beton karışımı eğer yağmura maruz kalırsa büyük oranda ve kötü yönde etkilenir. Eğer beton yağmura prizin başladığı ve bittiği süreç arasında maruz kalırsa çok büyük bir etki söz konusu değildir ama betonda yağmur damlalarının sebep olduğu tırtıklı bir yüzey meydana gelebilir. Ancak maruz kalınan yağmur çok şiddetliyse beton karışımının üst tabakası bu durumdan çok rahatsız olabilir. Beton prizini tamamen aldıktan sonra (10 saat) yağmurun kötü etkisi sonra erer ve yararlı olmaya başlar. Bu durumda yağmur kür görevi görmeye başlar. Aşağıda yağmurlu havada beton dökümünde dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğim.
Beton Karışımındaki Su Miktarı
Çevredeki artan nem ve betonda kullanılan agreganın ıslaklık durumu sebebiyle beton karışımının içine girecek olan suyu belirlerken çok titiz olunması gerekmektedir. Su içeriğinin fazlası karışım tasarım limitinin altında kalması için dışarı atılmalıdır. Eğer koşullar uygunsa su/çimento oranını azaltmak amacıyla uygun katkı maddeleri karışıma eklenmelidir.
Su Geçirmez Katkı Kullanımı
Beton dökerken hidrofil kristal katkılar kullanımı betonun hidrostatik basınç altında su sızmalarına karşı direnç kazanmasını sağlar. Bu katkı maddesi su ve çimento partikülleriyle tepkimeye girer ve kalsiyum silikat bileşenini oluşturur. Bu bileşen gözenekleri doldurur ve mikro çatlakları önleyerek ekstra su girişini önler. Bu tepkime betonun tüm yaşam süresince devam eder. Yalnızca ilk aşamadaki büzülme çatlaklarını önlemekle kalmaz ayrıca zamanla oluşan çatlakları da önler.
Zamanlama
Betonun dökümünün zamanlaması ve planlamasını yapmak bu durumlarda çok elzemdir. Beton dökümünün zamanı seçilirken çok yağışlı ve rüzgârlı havaların olduğu zamanları seçmemekte yarar vardır. Beton dökümü için planlama yapılırken 12 saat kuru bir havadan sonra dökümün gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Şiddetli Rüzgarla Mücadele
Çok şiddetli rüzgârda beton dökülürken güçlü ve direnci yüksek kalıplar kullanılmalıdır. Şiddetli rüzgârlar terlemeye, terleme de büzülme çatlaklarına sebebiyet verir.
İnşaat betonu dökerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:
- Betonun kalitesi: Inşaat betonunun kalitesi, projenin sağlamlığını ve dayanıklılığını etkileyebileceğinden, betonun kalitesine dikkat etmek önemlidir.
- Betonun oranları: Betonun oranları, betonun dayanımını etkileyebileceğinden, betonun oranlarına dikkat etmek önemlidir.
- Betonun hazırlanması: Betonun doğru şekilde hazırlanması, betonun sağlamlığını ve dayanıklılığını etkileyebileceğinden, betonun hazırlanmasına dikkat etmek önemlidir.
- Betonun dökülmesi: Betonun doğru şekilde dökülmesi, betonun sağlamlığını ve dayanıklılığını etkileyebileceğinden, betonun dökülmesine dikkat etmek önemlidir.
Beton m3 fiyatı, betonun kalitesi, oranları, hazırlanması, dökülmesi veya kullanım yerine göre değişebilir. Özel beton türleri arasında, yüksek dayanımlı beton, su geçirmez beton, ısı yalıtımlı beton, su emici beton gibi betonlar bulunmaktadır.